Udržte svůj čalouněný nábytek jako nový podle našich jednoduchých rad

0 Comments

Sedačku či pohovku si do obývacího pokoje většinou kupujete jednou za jedno až dvě desetiletí. Proto je důležité vědět, jakou sedačku si vybrat, ale také, jak o ni pečovat, aby vám vydržela co možná nejdéle. Většinou to totiž nejsou věci, které můžete kupovat často, protože se jedná o velmi nákladné záležitosti. Zvlášť pokud se rozhodnete investovat do sedačky více peněz, aby vám vydržela déle. Právě mezi tyto sedačky se řadí ty čalouněné, které jsou ale poměrně háklivé na svou údržbu a čištění. V tomto článku vám poradíme, jak zajistit, aby byla vaše čalouněná sedačka správně ošetřena.
čalouněný nábytek
1.       Nejdůležitější je prevence
Samozřejmě je nutné si všechno rozmyslet ještě před koupí. Jaké jsou vaše děti, jestli si umí hrát, nebo jestli občas malují pastelkami na zeď, případně jestli máte domácí mazlíčky. Například kočky by mohly poškodit čalounění drápky, psi by je zase mohli zašpinit.
Dále musíte přemýšlet o tom, zda je vhodné umisťovat sedačku do místnosti, ve které ji chcete mít. Například jaká musí být vzdálenost mezi radiátorem a pohovkou. Je to minimálně dvacet centimetrů, al to hlavně v zimě. Čalounění by mohly vysoké teploty, které vycházejí z radiátoru, v menší vzdálenosti poškodit.
Sedačku, zvláště pokud je čalounění barevné, je nutné odklidit z přímého slunečného světla, zvláště pak na západní straně, kde je slince nejsilnější v létě.
fialový závěs
2.       Mějte na paměti, že si musíte sedat opatrně
Hlavně vysvětlete svým dětem, že na sedačce nesmějí skákat. Ale ani vy byste na sedačku neměli házet žádné těžké věci, nebo si na ni sedat s rozběhem, je snadné poškodit její pera. Dávejte také pozor, aby čalounění nepřišlo do kontaktu třeba s klíči, řetízky nebo prstýnky, které by mohly vytahat z čalounění nitky.
rohová pohovka
3.       Pravidelná péče
Nezapomeňte sedačku pravidelně impregnovat, tedy aplikovat ochrannou vrstvu, který chrání před nečistotami, ale také drobnými poraněními.